Wie kent het niet: van die dagen dat je je hoofd er echt niet bij kunt houden. Dit is een veel voorkomend probleem op de werkvloer. Hoe kun je er toch voor zorgen dat je de concentratie vasthoudt? Hieronder vindt je een aantal handige tips die je kunnen helpen om te focussen!

 

Maak een planning: Wat wil je bereiken vandaag? Stel doelen op en streef deze na; dit helpt je om gefocust te blijven op je taken. Begin iedere dag met de taken die de meeste energie kosten, want aan het begin van de dag ben je nog scherp. Houd je doelen wel realistisch, anders kan dit resulteren in stress!

 


Neem regelmatig pauze: Door na 60-90 minuten even kort van je werk af te gaan wordt je productiviteit verhoogd. Je hersenen hebben dan even de tijd om weer tot rust te komen en nieuwe energie te verzamelen voor de volgende periode.

 


Drink veel water: Een tekort aan vocht zorgt voor een afname van wel 25% van je concentratie! Onderzoekers aan de Universiteit van East London constateerden dat het reactievermogen sneller wordt na het drinken van een glas water. Als je om de 2 uur wat water drinkt heeft dit een positief effect op je werktempo.

 


Creëer een rustige werkomgeving: Bellende collega’s, rinkelende telefoons en mensen die heen en weer lopen; wanneer je belangrijk werk te doen hebt is het fijn om je even af te kunnen sluiten van alles wat er om je heen gebeurd. Zorg dat je een plek hebt waar je rustig kunt werken als dit nodig is.

 


Ruim je werkplek op: Ons brein werkt het beste wanneer er rust en orde is. Door al die slingerende spullen op je bureau kun je snel afgeleid raken. Als je aan het einde van de dag je werkplek opruimt, kun je de volgende morgen weer fris de dag beginnen.

 


Zet muziek aan: Door muziek op te zetten krijg je vaak meer plezier in je werk. Dit kan erg handig zijn als je een taak hebt gekregen die je niet zo interessant vindt. Ook zorgt muziek er voor dat het meest belangrijke deel van het brein bij de taak blijft en niet verder af kan dwalen.

 


Blijf focussen: Check niet constant je Facebook, Instagram, LinkedIn of e-mail. Laat je niet afleiden door je mobiele telefoon, leg deze weg en zet het geluid uit. Om je voor langere periodes te kunnen concentreren is het handig om je e-mailwaarschuwingen uit te zetten en vaste tijdstippen te bepalen waarop je je mail leest.

 


Eet gezond: Een goed gevulde maag betekent meer én langere concentratie. Neem daar dus goed de tijd voor, vooral ’s morgens bij het ontbijt. Gezonde voeding kan je helpen om meer energie te krijgen.

 


Blijf bewegen: Een aantal keer in de week intensief sporten is goed om even je hoofd leeg te maken en nieuwe energie te krijgen. Ook tijdens het werk is het goed om af en toe een rondje te lopen of staand te gaan werken. Te veel zittend werk kan een slechte invloed hebben op de gezondheid. Door staand en zittend werken af te wisselen zorg je voor een betere bloedsomloop en het helpt je om je langer te kunnen concentreren.

 

 

Geschreven door Anneli van Helden